Els dispositius mòbils han estat una de les tecnologies de més èxit de les darreres dècades. Aquells dispositius que només permetien trucades i SMS són cosa del passat. Ara són petits ordinadors equipats amb tot tipus de sensors ( micròfon, càmera, etc) i sistemes de comunicació (dades mòbils, WiFi Bluetooth, NFC, etc).
L’impacte d’aquests dispositius en la protecció de les dades de les persones és enorme. No només per les seves capacitats, sinó perquè els portem amb nosaltres tot el dia i els utilitzem per a tot tipus de tasques (comunicar-nos amb familiars, amics, etc, navegar per internet, consultar mapes, gestionar l’agenda, fer seguiment de l’activitat física, etc)
Recomanacions :
- Utilitza algun sistema per bloquejar el dispositiu quan s’està fent servir (contrasenya, patró, etc). Això dificulta que persones no autoritzades el puguin utilitzar, en cas que hi tinguin accés físic.
- Habilita el xifratge del dispositiu. El xifratge protegeix la informació emmagatzemada al dispositiu, de manera que només persones que en coneixen el codi de desbloqueig hi poden accedir.
- No deixis el mòbil desatès. El xifratge i el sistema de bloqueig no garanteixen la seguretat de la informació al 100%. Cal pensar que el dispositiu es desbloqueja repetidament en entorns públics. Per tant, un atacant té opcions reals d’observar el codi de desbloqueig . Fins i tot si no es coneix aquest codi, les notificacions poden revelar informació rellevant.
- Instal·la una aplicació per esborrar el contingut del mòbil de forma remota. En cas de pèrdua o robatori, aquest tipus d’aplicacions són l’única opció per esborrar la informació personal.
- Mantingues el programari actualitzat Tenir-lo desactualitzat (tant el sistema operatiu com les aplicacions) és una font de vulnerabilitats i, per tant, una porta d’entrada a atacants.
- Analitza la seguretat de les aplicacions, abans d’instal·lar-les. Les aplicacions són el puntal de l’ecosistema dels mòbils, però també són un punt feble en la seva seguretat. Una vulnerabilitat en una aplicació és un punt d’entrada a atacs i hi ha, també, aplicacions malicioses. A banda, moltes aplicacions acostumen a demanar permís per accedir a molta informació que realment no necessiten. Cal, com a mínim, revisar que els permisos que demana una aplicació són raonables.
- Cal tenir precaució amb l’ús de xarxes WiFi públiques. Aquestes xarxes que trobem a bars, aeroports, etc. permeten estalviar dades, però porten associats problemes de seguretat. Els atacs són diversos: escoltar comunicacions en xarxes no xifrades o amb protocols de xifratge vulnerables, xarxes creades per un atacant, etc
Font: Autoritat Catalana de Protecció de Dades