La Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha presentat avui la seva Memòria d’actuació 2023, detallant les iniciatives de conscienciació, difusió, col·laboració i inspecció realitzades, juntament amb els informes i procediments més destacats de l’any. A més, ofereix una anàlisi de les tendències normatives i jurisprudencials, així com els desafiaments per a la privacitat tant a nivell nacional com internacional. També s’ha publicat la Memòria de Responsabilitat Social 2023, que avalua anualment 132 accions de sostenibilitat, agrupades en quatre àrees principals: compromisos amb la societat (76,5% de les accions), bon govern i transparència (4,5%), mesures relacionades amb el personal (11,5%) i compromisos mediambientals (7,5%).
La Memòria 2023 destaca l’increment considerable de les reclamacions presentades davant l’Agència. La tendència ascendent dels últims anys s’accentua significativament, amb 21.590 reclamacions presentades el 2023, el que representa un augment del 43% respecte a 2022 i del 55% respecte a 2021. Per tercer any consecutiu, s’estableix un nou rècord en el nombre de reclamacions rebudes, superant ja el doble de les rebudes el 2020. Aquesta xifra ascendeix a 22.348 si es compten els casos transfronterers i els que l’Agència gestiona per iniciativa pròpia.
El 2023, les reclamacions resoltes han seguit augmentant (20.391, +37%). En aquest sentit, destaca la importància dels trasllats, una previsió recollida en la normativa per facilitar una resposta àgil als ciutadans. El 2023, després d’haver procedit al trasllat de la reclamació, s’ha finalitzat la tramitació en el 86% dels casos, donant així una resposta més ràpida als reclamants. Només el 8% de les resolucions arriben al procediment sancionador. La principal via de resolució de reclamacions és el seu trasllat al responsable o encarregat del tractament que, en un nombre significatiu de casos, permet obtenir una resposta satisfactòria per al ciutadà en una mitjana de tres mesos.
La Memòria 2023 també recull les Administracions Públiques sancionades per incomplir els requeriments i mesures correctives imposades. Tant la manca de resposta als requeriments d’informació que envia l’Agència com el fet de no acreditar que s’han complert les mesures imposades suposen infraccions molt greus. El text també inclou les sancions imposades que superen el milió d’euros (BBVA, Caixabank i Openbank), i un repàs pels procediments sancionadors més rellevants i de major impacte.